Pokud si o mě myslíte, že jsem blázen, ani mi to nemusíte říkat. Já si to totiž myslím taky :)

Růženec - cesta k němu a s ním dál :-)

Nevím kolika lidem se při slově růženec vybaví babičky z kostela. U mě to tak dlouhou dobu bylo. K růženci jsem si musela najít cestu a když jsem nad tím nedávno přemýšlela, napadlo mě, podělit se o svoje zážitky.

Když  jsem byla mladší, považovala jsem růženec za zbytečně zdlouhavou a nudnou záležitost. Když se zdrávas pomodlím jednou, tak to přece stačí, ne? Nemusím to opakovat padesátkrát dokola… Pak jsem trochu vyrostla a růženec mi začal dávat smysl, zjistila jsem, že jednotlivá tajemství na sebe navazují, a že v růženci je skryto něco hlubokého, krásného a tajemného. Ale stále to pro mě byla jakási vzdálená modlitba, kterou jsme se občas modlili doma a občas na spolču. Pak jsem zase o něco povyrostla, přišli pubertální starosti a mládež naší farnosti začala plánovat výlet do Medžugorje. Měla jsem nějaké problémy a jednou večer jsem se modlila a napadlo mě, modlit se víc k Panně Marii, když už se teda chystám do Medžugorje. Každý den až do odjezdu jsem „drtila“ růženec. Věřila jsem, že s tím Panna Maria něco udělá, a ona nezklamala. A já si mezitím na ten růženec tak zvykla, že jsem bez něj vůbec nemohla usnout… J

Jistě, ne vždycky je modlitba upřímná a plně prožitá, občas je jen odhrkaná, abych to už měla za sebou a aby měla dušička pokoj. Ale nedávno jsem si přečetla krásnou knížku od Jendy Balíka, kde je spousta svědectví o růženci, rad, jak se modlit a já každý den přicházím na to, že tahle modlitba člověku opravdu nezevšední. Každý den je jiný, pokaždé se mi hlavou honí něco jiného, až si kolikrát říkám, že se na ten růženec ani nesoustředím, ale v téhle chytré knížce se píše o Otcích pouště, že nechávali svoje myšlenky během růžence proudit, a tak je odevzdávali Panně Marii. Vždycky, když se pomodlím růženec, mám pak v hlavě čisto.

Také se tam píše, že kdo se modlí růženec, vstupuje k Marii do školy a ona ho vyučuje, někdy poradí, někdy popostrčí a když je žák enormně zabedněný (jako třeba já) tak ho pošťouchne důrazněji. Ale vše s láskou a trpělivostí. A to je na růženci to krásné. S postupem času si uvědomuju, jak moc se můj život změnil, právě díky téhle modlitbě. Je jedinečná a můžu jedině doporučit, že stojí za to začít a vytrvat. Ať vás Maminka Maria ochraňuje.

 

Zobrazeno 2095×

Komentáře

čerství-vitr

dovolil bych si to trochu přirovnat k opakování manter. principielně jde úplně o totéž, svým způsobem je to meditace...

cvrki

Možná to na první pohled vypadá podobně, ale opakování manter(a mantra je obvykle jen jedno slovo v sanskrtu) má sloužit k uvedení se do jakéhosi stavu vytržení nebo transu(povznesení, osvícení.. liší se to od náboženství k náboženství) kdežto růženec je rozjímáním nad životem Ježíše Krista a Panny Marie... <br />
alespoň tak to vidím já

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková